Om byplanlarbeidet

Vi er i gang med ny byplan!

I oktober tok vi en tur bort til Storgata for å se på livet i byen: Britt Søgaard, meg og Erik Johan Hildrum

Her er vi: tre heldige som får lov til å ta på oss den spennende, men komplekse oppgaven med å lage ny byplan i Elverum!

Britt Søgaard er plansjef i Elverum kommune og prosjektansvarlig for arbeidet med byplanen. Hun har erfaring fra flere steder rundt om i Norge, og har jobbet i Elverum kommune siden 2002. Med seg på laget har hun nå Erik Johan Hildrum og meg, Solveig Høye. Erik Johan er arealplanlegger, og er tilbake i Elverum kommune etter flere år i Trysil. Han har mye erfaring og kan det meste som er om reguleringsplaner og planlegging. Jeg kom hit som nyutdannet arkitekt fra NTNU i høst.Jeg kommer med nye tanker og arkitektblikk, som gjør at vi som gruppe utfyller hverandre godt. Og jeg må si at som elverumsing er det utrolig gøy å få lov til å være med på å utvikle byen vår!!

Behov for oppgradering
Elverum har en byplan fra 2001 – den har vært god, men det er på høy tid med en oppgradering! Særlig nå som vi fyller 18 år den 30 november 2014! Vi blir myndig og det er på tide å bestemme seg for hvem vi vil bli! Og vi vil ha med DEG til å finne det ut!

Planen fra 2001 hadde mål om å gjøre Elverum til mer by, og det har vi jo blitt. Hovedmålene var kort oppsummert:
– Bystruktur med kvartaler og tydelige gateløp
– Boliger i sentrum
– Byen åpnes mot Glomma, rv. 20 som redusert trafikk
– Rådhusplassen som byens «Storstue»

De to første punktene har man fått til. Det er bygget flere boligkvartaler i byen, som Glitre/Gammelbruplassen og Trolltoppen. Det som er bygd er bygget med bykvalitet. Glomma og vegspørsmålet har vært oppe i mange, mange år, men vi håper på en beslutning i løpet av tiden vi arbeider med byplanen. Statens Vegvesen jobber samtidig som oss med å utrede hvor riksvegen skal gå gjennom byen vår. Vi i kommunen skal se på muligheten for ringveg eller omkjøringsveg. Når det kommer til Rådhusplassen, er første byggetrinn bygget. Kanskje en dag vil parken fortsette helt ned til Glomma, slik utkastet fra arkitektkonkuransen viste?

Vinnerutkast fra arkitektkonkurranse for rådhusplassen av Sjåtil og Fornæss AS og Arkitektbua AS i 2002

Veien videre
Å lage en ny byplan er en stor prosess, og tar tid. Vi utarbeider først et planprogram hvor vi redegjør for hvordan vi skal legge opp arbeidet. Enkelt fortalt en plan for planen. Det er mange ting å tenke på, og mange veier å gå seg vill på, derfor er det viktig å bruke litt tid på å kartlegge vegen fremover.

Ny byanalyse
Vi trenger en ny byanalyse. Vi har en stedsanalyse som er fra forrige runde med byplanen, datert 1999. Som nevnt tidligere er det mye som har skjedd, og vi har blitt mer by. For å vite hvor vi skal gå videre er det derfor viktig å se på hva vi har, hva det er viktig å ta vare på og hvor mulighetene for fremtiden ligger. Flyttingen av skysstasjonen og etableringen av Terningen Arena har også endret dynamikken i byen, og gir oss nye muligheter for vekst vestover. Gjenreisningsarkitekturen er ikke nevnt med ett ord i den tidligere analysen, og vil derfor få fokus i den nye byanalysen – som en viktig del av Elverums identitet!

Begeistring
Begeistring og engasjement er viktig for å lykkes med byplanarbeidet. Vi er opptatt av å skape gode medvirkningsprosesser med politikere, næringslivet og befolkningen. Denne bloggen er en del av arbeidet med å involvere flere i fremtidens utforming av vårt fagre Elverum. Vi håper du følger med videre på reisen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s