Leiret og Vestad

Stolte av gjenreisningsbyen vår!

Heldige var de over 300 som fikk se filmen «Leiret reiser seg» under filmfestivalen Movies on War sist fredag. Filmen, som er produsert av Østlendingen i samarbeid med kommunen, handler om hvordan Leiret i Elverum ble bygget opp igjen etter bombingen under andre verdenskrig.

Hvorfor er det viktig å kjenne historien?
Jeg fikk æren av å være med opp på scenen i storsalen før urpremieren. Der sto jeg sammen med redaktør i Østlendingen Tom Martin Kj. Hartviksen og Tor Bergebakken som har satt sammen filmen. Kultursjef Line Rustad spurte meg blant annet om hvorfor det er så viktig å kjenne historien vår når vi skal jobbe med byutvikling. Mitt svar var at byutvikling handler om å se langt fram, men at det også handler om å se seg tilbake. Når man skal planlegge framover er det viktig å vite hvor man kommer fra, og å vite hva som er bakgrunnen for at byen ser ut som den gjør i dag. Men kanskje mest av alt handler det om identitet. Det handler om å vite hva det er som er spesielt med nettopp vår by. Hva det er som gjør Elverum til Elverum – og ikke en hvilken-som-helst innlandsby på Østlandet. På den måten kan vi sørge for å ta vare på den identiteten selv om vi vokser og utvikler oss.

Kulturminneplan
Historien er derfor en viktig del av det vi ser på i arbeidet med ny byplan. Fordi det er viktig, har jeg deltatt i oppstarten av arbeid med ny kulturminneplan for Elverum sammen med Steinar Hovland ved sektor for kultur, og Charlotte Norstrøm på arealplan. Gjennom dette arbeidet har jeg lært mer om bygninger og miljøer som er med på å gi byen vår identitet, og sett nærmere på hva som bør få bestå i fremtiden. Gjenreisningsarkitekturen vil også få en egen del i byanalysen jeg utarbeider – da den ikke er omtalt i den forrige stedsanalysen vi har fra 1999.

Tilbake til filmen
I filmen får vi blant annet møte arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg, som har forelsket seg i arkitekturen vi har i Leiret! Jeg har nå møtt Anne-Kristine tre ganger, og var med da hun ble filmet på byvandring. Hver gang jeg hører henne fortelle, eller ser filmen, kommer fortsatt en følelse av stolthet krypende! Hennes engasjement for gjenreisningsbebyggelsen vår er rett og slett smittende!

«Det var så vakkert før!»…
Vi elverumsinger har en tendens til å snakke negativt om akkurat denne delen av byen vår – gjenreisningsbyen. Det sies at «det var så vakkert før!» Hvor denne negativiteten kommer fra synes jeg er veldig interessant! Bygningene som kom opp etter krigen var jo topp moderne for sin tid, og de gav en voldsom økning av standarden til boligene. Hvor ble det av de som syntes dette var kult? Skylles negativiteten helt enkelt svingninger av stilarter i arkitekturen? Arkitekturen har jo også trender, som det er med slengbukser og permanent. Er det derfor interessen nå begynner å komme tilbake? Eller er det det at Leiret, slik det er i dag, er et resultat av det Anne-Kristine omtaler som «traumatisk byutvikling» som er bakgrunnen? At denne arkitekturen minnet om det tragiske som skjedde i aprildagene 1940, og dermed ble knyttet til noe negativt? Ikke vet jeg, men det som er sikkert, er at uavhengig om man liker denne arkitekturen eller ikke, kommer man ikke unna at den er en viktig del av både historien og identiteten til byen vår. Det er derfor kanskje på tide at vi åpner øynene for hva disse bygningene virkelig er: med sine gjennomtenkte detaljer og harmoniske form.

Gjenreisningsbyen vår er også unik i landet fordi bygningene ble satt opp i det gamle gatenettet, hvor det ellers ble tegnet nye kvartaler. Det er også blant de best bevarte gjenreisningsmiljøene, og om man lukker øynene for det som er av nye biler og andre moderne duppeditter, er det nesten som å være tilbake i 50-årene, med disse kulissene av noen bygninger rundt seg på alle kanter. Prøv det da vel!

Har du for eksempel lagt merke til disse detaljene før? Vet du hvor de er?

SONY DSC

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s