Transport

«Elverum har tidenes mulighet!»

     – Er dette prosjektet viktig for Elverum så må dere legge politisk trykk på nå. Dere har tidenes mulighet til å få statlige midler til opprustning og kapasitetforbedrende tiltak for gatenettet i Elverum, oppfordret avdelingsdirektør i Statens vegvesen Aud Riseng i gårdagens byseminar.

IMG_0437Riseng holdt i dag en kort innledning til gårsdagens byplanseminar. Hun satte søkelyset på den ny Nasjonal transportplan (NTP) som ligger i disse dager ute på høring. Det er første gangen overordnet vegnett for Elverum ligger inne som forslag i en NTP- prosess.

Dette var det andre byseminaret i rekken. Du kan lese mer om det første byseminaret HER.

Kan falle ut

Likevel er det slik at prosjektet kan «falle» ut av NTP, og ikke være et av mange prioriterte prosjekter på nasjonalt nivå. Aud Riseng presiserer at NTP er nå ute på høring, og prosessen fremover nå er politisk, og det er mange om beinet for å få statlige midler til opprustningen av veger i landet.

– I dag ligger den inne i den som er høy ramme. Forslaget til NTP denne gangen inneholder ulike nivåer i forhold til hvor mye penger som skal brukes på transportløsninger i årene som kommer. Høy ramme er en 50 prosent økning i forhold tidligere NTP, og prosjektet forutsetter altså at Stortinget vedtar en høyere ramme enn tidligere.

Samfunnssikkerhet og beredskap

Hva skal til for å komme gjennom trakten og bli nevnt som en del av Nasjonal transportplan?  Regjeringen har en del rammer og føringer for hvilke prosjekter som skal prioriteres. Blant annet er det samfunnsnytten, sammenhengende utbygging, og samfunnssikkerhet og beredskap.

– Hvis det er prosjekter som er viktige for samfunnssikkerheten og beredskapen så vil det trumfe  samfunnsnytten. Da snakker vi om liv og helse, både i forhold til klimautfordringer, som flom og tilgang til livreddende nødetater og sykehus. Dette kriteriet er nytt, og har ikke ligget som en retningslinje tidligere. Det er dette som har gjort at prosjektet i Elverum har kommet med. Uten sykehus på østsiden av Glåma, så ville trolig ikke prosjektet stått på lista – for å si det veldig klart, uttalte hun.

Hun var klar i sin oppfordring til Elverums politikere.

– Gi tydelige signaler til Hedmark Fylkeskommune om at dette prosjektet er viktig for dere.

Om ringvegløsning hadde Riseng kun en et enkelt budskap:
– Hvis det hadde gitt større samfunnsnytte å bygge ringveg, så hadde det regnestykket ligget på bordet for lengst, av oss i vegvesenet eller av Asplan Viak eller av Vista. Eller hvem som helst andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s