Hva synes du? / Om byplanlarbeidet

Levende grønne byer

Hvordan planlegge for å oppnå høy livskvalitet, gode vilkår for folkehelse og godt bymiljø? Dette var tema på den nasjonale konferansen 22. og 23. mai. Vi var der, og hentet masse inspirasjon for hvordan vi kan gjøre Elverum til en grønnere og bedre by å bo, leve og jobbe i.
«Fortauene er byens viktigste byrom» var tittelen på et av foredragene (ved Rainer Stange, partner, professor, landskapsarkitekt MNLA, Dronninga landskap), hvor vi fikk tips om hvordan slitne veger kan gjøres om til grønne levende gater. Nå handler det ikke om å skape GÅgater, men VÆREgater – gater hvor man ønsker å være, som gjør at flere oppholder seg lenger i sentrum. Slike «væregater» må være utformet på en attraktiv måte, oppfordre til aktivitet og gjerne ha høyt innslag av grønne trær og planter. Kvalitet i utformingen er også viktig, sier Stange, og påpeker at «djevelen er i detaljene».

Fortauene er byens viktigste rom. Vi trenger VÆREgater, gater hvor folk ønsker å være, ikke nødvendigvis GÅgater. – Rainer Stange (opprinnelig sitat fra Jan Gehl)


En sliten gate, som kunne vært mye hyggeligere å bevege seg i med trær og grønt?

 

Bytrær har mange funksjoner, oppramset i denne figuren.

Bytrær og deres verdi fikk vi også høre mer om i foredraget til David Barton (Senior Research Scientist, NINA). Ikke bare er de pene å se på, men de bidrar til bedre luftkvalitet, overvannhåndtering, skjerming, skygge og nedkjøling, karbonlagring, er habitat for biomangfold og mer.

Bytrær er viktige, og har mange funksjoner. Det handler om mye mer enn bare estetikk. – David Barton

 

Å bo tettere, men likevel grønt var en gjenganger i konferansen. Peter Bosselmann, (Professor Emeritus of Architecture, City and Regional Planning, Landscape Architecture and Urban Design, University of California, Berkeley) kunne fortelle om undersøkelser som viste at dersom man har utsikt til grønt og trær i bakgården sin, så tror beboerne at det bor færre i boligblokken sin – altså at grønt gjør at vi opplever at vi bor mindre tett enn vi gjør. Han viste også til forskning om at hvis man bor i en gate med mindre trafikk og med flere trær opplever man gata mer som en del av hjemmet sitt, enn om det er mer trafikk og færre trær.

Nabolagshage i Oslo

Vi fikk også høre om prosjekter med Nabolagshager. Det viktigste derfra var riktignok ikke planting av egne grønnsaker i en urban setting, men fellesskapet det kan gi et nabolag. Nabolagshager har blitt brukt som viktige arenaer for integrering, hvor alle i nabolaget får delta uavhengig av hvem du er. Kjempespennende prosesser og resultater ble presentert av Helene Gallis (gründer Nabolagshager, daglig leder MAJOBO).

Sitting is the new smoking, sier Alexander Ståhle v/Spacescape Stockholm

Alexander Ståhle (VD og Tekn. Dr Stadsbyggnad, Spacescape Stockholm), ga mye inspirasjon med sitt foredrag om at «Alle behøver nærhet». Han viste til hvordan boligpriser i byer i stor grad (90%) styres av gangavstand til parker, kollektivtrafikk, gatenett, nærhet til vann, servicetilbud og hvor sentralt det er. Han viste mange gode eksempler på utbedring av steder som tidligere har vært dominert av biltrafikk, og avsluttet med avstemming mellom tre ulike mulige framtidsscenario:

1) Fristaden, framtiden hvis det er lite sosial styring, god økonomi og høy energitilgang, (Mye privatbilisme)

2) Teknostaden, der det er mye styring, god økonomi og høy energitilgang (Mer preget av teknologisk transport)

3) Ekostaden, med mye styring, kanskje dårligere økonomi og lavere energitilgang (Selvdyrking og grønnere tilværelse)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s