Bolig og næring / Leiret og Vestad

Gir Elverum terningkast fire

Forfatter av boka «Kjøpesenterland», Ronny Spaans, gir Elverum by en firer på terningen. – Det kan bli en femmer, men det kan også fort bli en treer, sa Spaans da han besøkte Elverum.

IMG_7269red_3dae405e4a52c3a99b9c64218815664dArkitektjournalist og forfatter Ronny Spaans har i boka «Kjøpesenterlandet – planlaus norsk stadutvikling» gitt flere norske byer terningkast. Elverum er ikke med i boka, men i mai ble han invitert til Politisk hjerterom på biblioteket og her ga han terningkast til Elverum.

– Elverum står ved et veiskille. Skal man satse på høyhus? Skal man bevare bysentrum? Jeg gir terningkast fire, som kan bli en femmer, men som fort kan bli en treer. Byen henger litt igjen i 70-tallet, men er fortsatt inntakt, sa Spaans.

Kjøpesenterlandet

Ifølge Spaans har Norge et ekstremt forhold til kjøpesenter. Vi har det største antall kjøpesenterkvadratmeter per innbygger i Europa. Sverige, som er nummer to på lista, har halvparten så mange som oss. I boka si refser han mange norske byer for hvordan de har satset på utvikling.

Etter å ha lest seg opp på Elverum by, og vært med på en byvandring tidligere på dagen hadde han gjort seg noen tanker om byen.

– Elverum ligner på andre gjenreisningsbyer, som for eksempel Bodø. Dere har signalbygget på plass; rådhuset. Jeg skulle gjerne ha sett det gjenspeilet mer i de andre byggene. Det er gode siktlinjer ned mot Glomma. De er det viktig å ta vare på. Det er et samspill mellom by og natur, og det liker folk, sa Spaans på sin vandring gjennom byen.

Ronny Spaans på byvandring i Leiret.
Ronny Spaans ble invitert med på en byvandring i Leiret for å fortelle hva han tenker om byen. Med på turen var blant andre plansjef Britt Søgaard, byarkitekt Solveig Høye, arealplanlegger Erik Johan Hildrum og biblioteksjef Monica Skybakmoen. Her står de foran rådhuset, som Spaans kaller Elverums signalbygg.

Må gjenoppdage Glomma

Han mener Elverum er en bilby, som mange andre norske byer.

– Man lokker ikke nyutdannede til seg ved å være en bilby. Det må legges bedre til rette for syklister.

Ifølge Spaans er det nå en gjenoppdagelse av sjøsiden i Norge, og Elverum har sin egen sjøside, eller elveside, nemlig Glomma.

– Det er helt tragisk at det ikke er flere underganger fra sentrum til Glomma. Her bør det være åpent mot elva.

Dette var første gang han var i Elverum, og han ble ikke imponert over det som møtte ham da han ankom med tog.

– Det var en veldig fin stasjon, men jeg lurte på om jeg hadde kommet til et skogholt. Jeg visste ikke hvor byen var. Det må settes opp skilt til sentrum fra togstasjonen. Jeg måtte spørre en drosjesjåfør om veien. Så var det den lange triste veien inn mot sentrum. Den virker mye lengre enn den er, sa Spaans.

Flere råd

Han hadde blant annet følgende råd for den videre utviklingen i Elverum:

  • Byen er ennå inntakt, ikke rot det til med høye leilighetskomplekser. Det er ikke noen ruvende bygninger i sentrum, og det er bra.
  • Sett opp skilt til Glomma, festningen, utsiktspunkter, andre kuriositeter slik at turister og de som ikke er kjent i Elverum finner fram. Viktig å få skilting fra skysstasjonen til sentrum.
  • Gjenoppdag Glomma.
  • Behold siktlinjene fra byen ned til Glomma.
  • Legg til rette for myke trafikanter. Folk må ha mulighet til å variere transportmiddel.
  • Takoverbygg/baldakiner over inngangspartiene i sentrum bør fjernes.
  • Kreve at kjøpesentrene har skilting om Elverum by foran inngangspartiene.
  • Må beholde ankerbutikker i sentrum, som Vinmonopolet.
  • Rundkjøringa der riksvei 25 møter riksvei 2 bør gjøres noe med. Elverums eget svar på Sinsenkrysset.
  • Ta vare på sentrum.

Sjøl om det er ting som kan bli bedre, mener Spaans at Elverum har mye bra å by på.

– Det er et vakkert bysentrum med rådhuset som signalbygg, en park med vakre statuer, god balanse mellom høyde og volum i Storgata og brede fortau. Og Glomma er deres herlighet, sa arkitektjournalisten.

Ronny Spaans i Politisk hjerterom på biblioteket i Elverum.
Ronny Spaans i Politisk hjerterom på biblioteket i Elverum. Det var fullsatt da han kom med sine tanker om kjøpesenter og byutvikling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s